Siste norske tilskudd i 086 "Bangsbo." 

Tekst og Foto: Anne-Karin Andersen

Team Hole består af Heidi og Gjert fra Bergen, tidligere medlem i Askøy Brevdueforening. Det var på sommerferie til Danmark i 2014 at familiebeslutningen om å flytte til Danmark ble tatt, og det var faktisk Heidi sin ide!

Duefar takket og bukket til kånemors forslag. Å få mulighet til å konkurrere med mange dyktige duemenn og mot tusener av duer, var en drøm. Nå kunne arbeidet mot etableringen i Danmark starte.

Første året i Danmark startet ensomt for Gjert, med bopel på loftet i et av husene på eiendommen til Anne og Atle Andersen i Jerup, og med familien tilbake på Askøy. Gjert fikk et vikariat i ungdomsskolen, dessuten var han mer en velkommen i Frederikshavn Svømmeklub, som hadde bruk for en trener.

November 2015 kunne Gjert flytte inn i et stort hus på en flott eiendom på 4,7 hektar et stykke sør for Frederikshavn, med riktig god plass til duehold. Avlsslaget var naturlig nok det som kom først på plass og 30. januar 2016 ble Claus Johansens gamle dueslag satt på plass. Dette er et slag som tidligere har produsert mange seksjonsvinnere og mesterskap. Stor spenning var knyttet til om slaget stadig kunne få toppresultater på en ny lokalitet.

Med Claus`s dueslag fulgte der også en god del avlsduer, og sammen med Team Holes egne avlsduer ble det et stort antal redekasser Gjert måtte bygge på låven. I 2016 blev det selvfølgelig avlet så mye som muligt og alle 400 innkjøpte ringer ble benyttet. Sommeren 2016 flytter så familiens tre jenter til Danmark og begynte på skole/universitet i Frederikshavn/Aalborg.

Ungene fra 2016 var første årgang i Danmark for Team Hole og som åringer i 2017 ble resultatet en 5, 7 og 9 plass i sektionen. Med det mente teamet at det var potensiale for den kommende sesongen. Pga den store konkurransen det er i Sektion 53, var det i forkant av sesongen 2018 ingen store forventninger til årets kappflygninger.

I 2018 lykkes det endeligt at få mor Heidi til Danmark og 1. april startet hun i nytt arbeid i Aalborg Kommune, Miljø og Energiforvaltningen. Nå var hele familien komplet igen, bosatt i Danmark og de trives riktig godt med tilværelsen. Gjert forklarer: ”Det er mye som skal på plass og det er stor forskjell på å fly med duer i Danmark i forhold til Norge.

Spesielt merkes det tydeligt på hvor stor forskellen mellom åringerne og de eldre duene er i Danmark. Åringerne har problemer med å konkurrere med de gamle duene inntil vi kommer litt ut i sesongen på innlandsflygningene. I Norge, er alle duer mere eller mindre likestillet til hver sesong og til hver flygning, grunnet det store presset fra vandrefalken. Duerne blir ikke så gammel der i landet, men hauk og falk blir mett.”

Før årets første kappflygning fra Vejle, 189 km, fikk Team Hole beskjed fra ”forstå seg på`ere” at pga duehusets noe vestlige beliggenhet, ikke måtte regne med at hevde seg på de kortere distanser. Det hadde imidlertid ikke duerne fått besked på, for på første flygningen fra Vejle, kom tre hanner inn fra riktig retning og ble nr 5, 6 og 7 i Sektion 53 av 1200 duer. Team Holes første foreningsvinner, tredobbelt sådan.

Lørdag 9. juni står Münster, 608 km, på programmet og Team Hole deltar med 8 duer, det er første langdistansen for teamet. Kl. 16.59.05 etter nesten 10 timer på vingene lander der en due på brettet. Gjert bliver ivrig når han forteller; ”Det var vår blå han 250-16-0123, med 1016 mpm og 10 timers flyvning, så var det et ganske hardt slipp. 123 må ha vært i god orden, for han var i fin form ved hjemkomst og han ble regionsvinner fra Münster For at gøre dagen komplett så ankommer redesøsteren, 250-16-0122, 17 minutter senere og blir nr. 4 i sektionen og nr. 9 i regionen, redesøsknene ble dermed blandt topp 10 av 1273 duer. Litt av en prestasjon.”

Gjert gliser så bredt at gliset nesten går hele veien rundt.

”Men Gjert, hvilken stamme er de to superduene bygget på?” ”Begge foreldrene er avlet hos oss. Farfar er en orginal Herbots, hvor 3 av de 4 besteforeldrene er følgende: 1 nat. Barcelona, 1 international Barcelona, beste hun internationalt fra Barcelona. Morfar er helbror til den velkjente Bullit. Silver Eye, min beste avlshan noensinne, er å finne på stamtavlen til begge bedstemødre. Silver Eye er etter en helbror til Marcel Sanger`s Eagle Eye 1 nat Ess-due langdistanse. 122 blev faktisk som åring nr. 7 i sektionen på sesongens siste Altonaslipp, 440 km, stemplet 1 sekund efter slagfelle som ble nr. 5, så det skapte forventninger til kommende sesong. Kappflygningen fra Münster, var første flygning på langdistanse med 2 års duer og at vi skulle lykkes med å få regionsvinner i første forsøk, er ubeskrivelig”

”Hva så med resten av sesongen, er jo ikke lett at følge opp et sånt resultat?”

”Hehe” gliser Gjert ”Etter det flotte resultatet fra Münster, var der plass til mere glede”

14. juli, er det Soltau Åben, 250-16-0293 kommer først hjem, hele 30 min før forventet hjemkomst. Overraskelsen var stor da 293 legger seg på topp av regionslisten. Etter den obligatoriske nervepirrende ventetiden, på at også de slag med lengre avstand, hadde fått mulighet til at slå hastigheten til 293, var det en enorm glede over nok en regionsvinner! 12 mpm hurtigere end due nr. 2. Han har hatt det travelt, 293. 293 er en pen mørkternet han, litt under middels størrelse, men med et deilig temperament 293 er hovedsaklig Koopmann/Kannibal afstamning, også denne var regionsvinner, hans far og mor er avlet av Team Hole.

”Gjert det var jo flere flygninger tilbage av sesongen 2018, hvordan gikk det? Kom den forventete nedtur?”

”Tja, nedtur og nedtur” sier Gjert med glimt i øyet, ”21. juli sender vi duer til både Altona og Giesen, det siste ble pga været omgjort til Paderborn. Vi sendte 4 duer på sportsflygningen fra Altona, 12 på Åben og 9 duer til Paderborn. På Altona Sport kommer 250-16-0307 først, og han er også først på sektionslisten og en sektionsvinner på en sportsflyvning var gøy. Mange sender sine beste duer på sportsflygningene, så det at toppe den listen, betyr noe.”

307 er en av Gjerts favoritter. Han er en flott due med god bygning og et herlig kappflygningstemperament. 307 er plasseret på 8 af 10 avsendelser. Det kan man være godt fornøyd med. Foruten å være sektionsvinner fra Altona, 440 km, har han følgende plasseringer 19, 21, 21, 29, 54, 101, 110, 299 i sektionen, de fire siste helgene fløy han mellom eller lang, bla nr. 21 fra Dresden, 770 km. Far er et barnebarn på Claus Wormstrups superdue 601. Mor er av van Eynde avstamning. Altona Åben ender med en 29. plass i sektionen, hvilket ikke er en dårlig plassering med 323 duer avsendt og Gjert kunne puste ut etter det han trodde var en god helg.

Men det skal vise seg at den skal bli mye bedre, for nå nærmet det seg hjemkomst fra Paderborn.

Gjert forteller videre: ”Den første på brettet var en blå hun; 250-16-0023. Igjen har vi en due på top av regionslisten. Vi går på nytt i ulidelig spenning over muligens å få en tredje regionsvinner i vår første sesong med eldre duer (2 års). Spenningen stiger etter hvert som det blir mer og mer sannsynlig, men til sist må vi gi tapt for Kåre Christiansens fantastiske langflyger i år, 1080, duen som to gange har toppet listen på langflygningene i Regionen i år, og dessuten ble 1. Ess-due Langdistanse Hanner i DdB. Kåre og vi har kjent hverandre i mer end 40 år, så vi ble ikke særlig lei av at han var i front, men gledet oss over toppresultat fra både Kåre og Team Hole.”

”23 er en meget velbygget hun som er en glede at ha på slaget. Hun er rolig og tillitsfull. Hun er av Marcels Sangers avstamning på begge foreldrenes sider med litt innslag av Dan Kristiansen, Køge på farssiden. 23 kom først hjem onsdagen fra den noe merkelige Gøttingenflygningen, men heldigvis i fin form og fra Paderborn viste hun at hun ikke hadde tatt skade av noen ekstra dager i Guds frie natur”

”Nå var sesongen over for dine duer, Gjert, to Regionsvindere og en nr. 2 i Regionen, pluss en Sektionsvinner, det er vel max prestasjon og en god oppsummering av en sesong for noen som har flydd første år med voksne duer i hard konkurrense med de andre medlemmene i foreningen og i Sektion 53?”

”Jo, det må man ha lov å si. Det har gått over all forventning. Team Hole ble jo til sist nr. 4 til Generalmesterskabet i Sektion 53, og ble med det bedste nordmand” gliser Gjert og det er tydeligt at det er noe Gjert satte pris på. ”To regionsvinnere, en tett på og en sektionsvinner i vår første sesong med voksne duer gir oss tillit til at også vi, selv i hard konkurrense, kan makte å få topp plasseringer.”

Det første mesterskapet er faktisk allerede kommet i hus, Team Hole vant nemlig Mellemdistance Åben Division 2. Team Hole vant så mange poeng at det ville gitt en 8. plads i Division 1. Det må man si er godt gjort Det bliver spennende å se hva fremtiden bringer i Dansk duesport for Team Hole Gjert ser allerede fremover, de fleste av de beste duene fra i år er fremdeles på slaget og skal være kampklar til sesongen 2019. De kommer helt sikkert til at markere seg på resultatlistene, 2018 sesongen forteller at Team Hole kan bli ”farlig” for de fleste.