Mellomdistansemester        Gr. 3          Team Tromøy  2003

Vi lot oss ikke be to ganger da det var snakk om å lage reportasje om årets mellomdistanse mester i Gr.3, Team Tromøy, heretter kalt T. T. Som er Einar Manneraak og Geir Erling Birkeland , med god hjelp fra kone og barn.

 

Vi ante hva som ventet oss, da vi ”durte” av gårde ut av Kr.sand i retning Tromøy utenfor Arendal en lørdag formiddag, og vi tok ikke feil. Familien Birkeland+Einar (som er svigerfar og nærmeste nabo til Geir E.) tok oss vel imot med deres gjestfrihet, gode humør og deres store dueentusiasme. Vi håpet jo også på noen gode tips, for det skal sies, vel er det bra duer i dueslagene til T.T. men at disse ”gutta” behersker teknikken med duer, er det ingen tvil om. Det er hard konkurranse både i kubben og i gruppa.

Geir E. Begynte med duer allerede som fem åring(1975) og den første dua fikk han da han en dag var ute og spaserte sammen med sin far i sommersola. Kjeksa på Krone-isen gjorde sitt til at de greide å fange dua, og den hadde de plass til i et kaninbur som stod tomt. Fra den dagen var det gjort og Geir E. Har hatt duer siden, ved unntak av studietiden. Da han stertet opp igjen (etter studier) overtok han duene til klubbkamerat T. Hjelmaas. I 1996 flyttet han så duene fra Fevik og ut til Tromøy og E. Manneraak hvor T.T. fikk en uheldig start da måren tok livet av de fleste duene. I dag domineres T.T`s dueslag (ca. 50 stk) av duer fra H. G. Herlofsen, men det er også duer fra S. Thowsen, J. H. Evensen og S. Thorsen.

Det kommer ikke som noen bombe for oss(undertegn. m. fl.) at T.T. vinner en distanse i år. De har ”jevnt og trutt” flydd veldig bra, ble Nr. 7 i Forbundet i år 2000, Nr. 4 i Forbundet i år 2001 og en andre plass (ungene) i One Loft Race 2002. (T.T. er veldig positive til One Loft Race arrangementet og de anbefaler det til alle oss andre som ikke har vært med)

I år begynte det litt tregt , men T.T. kom sterkt tilbake på mllmdist. Med bl.a. 1 pl. Koppang (400 km), 1pl Rena (400 km) og 3 pl. Tynset (500 km)

Før konk. Begynner trenes duene 6-7 turer i flyveretning ca. 30-40 km. De to første slippene flyves duene naturlig, de har da ca. 10 dager gamle egg på første slipp og klekkeklare egg på andre slipp. Mellom andre og tredje slipp overtar avlsduene unger og egg. Fra da av flyves duene på total system. Det flyves med ca. 30-40 duer og duene får treffe hverandre et kvarters tid før de sendes av gårde. Duene får elektrolytter ved hjemkomst.

T.T sier det er en del tap av duer og de tror rovfuglen har skylda for det, men Geir E. Er heller ikke fremmed for teoriene med solstråling osv.

T.T har to dueslag , flyveslag og avlsslag. Vi merker oss den gode luften , at det er rent og tørt og mye lys på slagene. Duen er rolige og velig fine å se til. Beliggenheten er også meget bra, litt opp i høyden med mye sol. Det avles på alle flyveduene samt de 8-10 avlsparene, dette gir ca 50-60 unger som trenes og som flyr ungdueslippene .Etter sortering er det ca. 25 unger som overvintrer.

Det fores med flyvefor, hannene får spise det de vil, det gjør ikke hoene da de fort blir feite og egg ikke er ønskelig. En gang i uka blandes foret med hvitløksolje( og bio start eggpulver) Duene har alltid tilgang på vitamineral, picksten, skjellsand og grit. T.T. mener vannet er viktig , derfor byttes dette hver dag. Improver brukes i tillegg i vannet. Før duene settes sammen på våren, får de en Gamba kur, I sesongen gis duene Ronidazol hver tredje uke.

T.T. sier det er et godt miljø i Arendal B.F. og i vinter halvåret er det faste treff. T.T. skulle likevel ønske de var noen flere medlemmer og at de passive medl. Var med på slippene. Vi i Lyn B.F. benytter sjansen nok en gang til å takke T.T. og resten av ”gjengen” i Arendal B. F. For meget bra samarbeid på slippene og håper det gode samarbeidet fortsetter.

Det skal også sies at T.T. er to av flere ildsjeler i Arendal B.F. hver gang det arrangeres utstilling i gruppa vår. Her har vi sett mange flotte premier bl.a. duestatuetter som er verdt å se/eie. E. Manneraak jobber til daglig med alt innen premiering så vi har han å takke for mange fine premier.

Til slutt vil vi gratulere T.T. nok en gang , løfte glassene og ønske lykke til neste sesong,                                                                                 

Hilsen alle i Lyn B.F.

Øyvind og Jarle

Team Tromøy

Team Tromøy