CHAMPION GRUPPE 10

HENRY ESPESETH

Henry Espeseth

At Henry Espeseth er beste duemann i Trøndelag, det er det ingen tvil om selv om han i år måtte kjempe om tittelen på målstreken på siste slipp.

De som kjenner Henry og har fulgt hans meritter på premielistene i NBF i flere år, ja de har lenge vært overbevist om at han også hører til blant eliten på landsbasis.
I år fikk vi bekreftelsen på det da han ble langdistansemester i NBF.
Årets merittliste for Henry er av særlig god kvalitet:

Langdistansemester i NBF
Champion i Gruppe 10

Kortdistansechampion i Gruppe 10

Langdistansechampion i Gruppe 10

Eier av "årets due" i Gruppe 10
Nr 2. og nr 6. i essdue hanner i NBF
Nr 10 norgesmesterskapet 

Resultatene hans har vært fremragende siden han startet i sporten i 1994. Henry stiller store krav til seg selv i alt han gjør og er en konkurransemann av de sjeldne. Han deler dueinteressen med hundeinteressen. Med sine pointere er han på topp i Norge både i konkurranser og oppdrett. I yngre dager ble han norgesmester med schæferhund.

Avlsarbeide har alltid interessert Henry og det er gjennom dette han har lagt grunnlaget for resultatene med duene. Han er lite opptatt av stammer og flotte stamtavler, men har med gode kunnskaper innen avlsteori vært  genuint opptatt av gode kappflyvere og deres fysiske og psykiske egenskaper. Dette har resultert i en relativt ensartet stamme "Espeseth" som flyr med toppresultat også på andre slag. 
Henry har valgt å ha et eget avlsslag og sorterer avkommet hardt i kurven. 
Stammen er hovedsakelig bygd på duer fra Jan Evensen Gr 3 og tidligere medlem i Gr 10 Rolf Inge Eidsvåg.
Dessuten har en tilflyverunge fra England tilført gode egenskaper gjennom sønnen "72" som var "Årets due" 2 ganger i Gr 10. Denne hannen var i sin tid også høyt premiert i flyveklassen på landsutstillingen i Fredrikstad. Henry har også krysset inn duer etter"Blåfanten" fra Snorre Lindberg Gr 1. Hannen 8741-01 som ble årets due i Gr 10 er etter denne kombinasjonen og barnebarn til "72". Den andre hannen som er sterkt ansvarlig for langdistansemesterskapet er 8759-01 og er sønn til "72", moren er "97" fra Eidsvåg og var en av hans topp langflyvere. "59" var "årets due" i gruppe 10 i fjor.

Henry flyr vanligvis totalsystem, men varierer en del på systemene. Dette året ble det hovedsakelig fløyet enkehannsystem med totalsystem på de siste slippene. Henry liker enkehannsystemet best da dette gir hurtigere innganger på slippene og lettere kryssinger til mesterskapene.
Ellers vet vi at Henry er en luring til å motivere duene. Han sitter ikke på hemmelighetene, det er bare det at han kommer på stadig nye og kreative knep før konkurrentene!
Ungduene kappflyves lite da disse slippene kolliderer tidsmessig med konkurransene på hundene og med rypejakta. 

De 3 slagene ligger alle i skogen, men avlslaget ligger i tilknytning til huset og avlsduene er ikke ute.
Ungdueslaget er enkelt med en hel åpen side av netting. Ungduene flyttes opp i flyveslaget og tilvennes her etter at de voksne er ferdige med sine kappflyvninger. 
Flyveslaget har 2 rom med forgang. Slaget har gulvvarme som Henry mener er nødvendig i Trøndelag om duene skal komme  raskt nok i form. Alle slagene kjennetegnes med god lufting og at de er tørre.
Det kappflyves med maksimalt ca 40 duer.
Plasseringen av flyveslaget er ikke optimal med hensyn på raske innganger. I tillegg gir det hønsehauken god anledning til overraskelsesangrep. Haukeplagen varierer noe og er til å leve med, men Henry synes han sorterer dårlig. Hauken tok forleden "årets due". 

Duene er inne fra november til først på mai. Duene mosjonerer mye ute. 
Det trenes bare i moderat omfang med vektlegging  på korte systemtreninger ispedd en og annen langtrening fra hytta i Tydal. 
Henry er meget nøye på å unngå trening i dårlig og kaldt vær. Dette ødelegger formen. Uteflyvingen kan også med fordel reduseres i slikt trøndersk kaldvær.

Henry er en alle tiders klubbkamerat, gavmild og hjelpsom og vi setter også stor pris på hans gode og smittende humør samt utallige historier! 
Vi gratulerer med de flotte resultatene!

01-8741 

01-8741

01-8741

01-8741

Av Bjørn Åge Vibe