SJEF PÅ LANGDISTANSE
Rune Berg,Haugesund
LANGDISTANSEMESTER I GRUPPE 9
MESTER LANGFLYGERKLUBBEN VEST-NORGE
Årets langdistansemester ble Rune Berg som uten tvil er den største langflyverentusiasten i Gruppe 9. Rune som ble Gruppemester i 2001 satset på å gjenta suksessen og derfor ble det satset hardt siste helgen for om mulig å kunne gjøre to gode langslipp . Som allerede nevnt ble siste helgen en tøff opplevelse for både duer og oss som satt hjemme å ventet. Noen så aldri noe mer til de håpefulle, men det gjorde Rune selv om det tok sin tid. En stund så det faktisk ut som at satsing skulle gi full uttelling, men Svein Bjelland fikk tilslutt en due fra Duvberg og da ble det totalt en annen plass på Rune i Gruppemesterskapet . Langdistansemester ble som et lite plaster på såret , men det er ingen tvil om at vi har fått den rette mesteren med hensyn til iver og tro på langslipp .Rune Berg er i dobbelt forstand sjef på langdistanse.For det første så var Rune mannen bak stiftelsen av langflygerklubben Vest –Norge og har sittet som formann i klubben siden starten.For det andre så har prestasjonene på de lengste slippene gjort at Rune for tiden har det beste langdistanseslaget på Vestlandet.
Resultater 2 siste år:
2001:
Nr. 1 Gruppemester
Nr. 1 Mellomsdistansemester
Nr. 1 Landgistansemester
Nr. 3 Mesterskap Langlygerklubben Vest-Norge.
Nr. 1,3 og 4 fra Arboga 600 km,herav eneste due på Vestlandet på dagen har 3 av totalt 7 over max tid på Vestlandet .
2002:
Nr. 2 Gruppemesterskap
Nr. 3 Kordistansemesterskap
Nr. 1 Langdistansemester
Nr. 1 Mester Langflygerklubben Vest- Norge
Nr. 1,2 og 4 fra Duvberg 600 km har 3 av totalt 8 over max tid på Vestlandet .
Vårt første spørsmål til Rune blir:
Fortell oss litt om hvilke duestammer du flyr med?
Stamduene er i hovedsak ¾ Vermote og ¼ ”Flekken –stoff” fra Ragnar Jørgensen. Disse er foredlet i over 20 år.
Vermote har en helt spesiell histore hvordan disse kom til Norge. Opphørsalget fra LILA i Sverige tilførte norsk brevduesport en kvalitet på duer fra forskjellige stammer som vi senere ikke har vært i nærheten av. Vermoteduene utgjorde en stor del av disse duene. Vermote var i Belgia kjent for sine Nasjonalvinnere og Essduer som ble vunnet på knallharde slipp med lave hastigheter. Duene kom ofte alene hjem fra slipp noe som betyr at radaren er i funksjon selv om duen er svært trett etter hard flyvning. Dette er viktig. Disse duene passer perfekt for norske forhold. Dette er også tilgangs bevist.
Norges beste due gjennom tidene på en sesong er en 100% ren Vermotedue( Årets NBFdue 1980, R.Jørgensen). ”Superflyveren” Årets NBFdue 1995 som er min egen er et annet eksempel.Denne duen fløy som åring 4 slipp fra Danmark med topp resultater fire helger på rad inkludert to katastrofeslipp i beste Vermote stil. Duens prestasjon er unik i brevduesporten på Vestlandet. Superflyveren er idag en meget viktig avlsdue hos meg.
Hvilket system flyr du etter og hvorfor mener du dette fungerer best?
Jeg flyr det totale system,men med en viktig forskjell.Fra 300 km og oppover flyr jeg kun med den beste duen i paret.Dette betyr at hannen i paret egentlig er en enkehann på lik linje med enkehannsytemet.men det er faktisk enkehunnene som er de sterkeste på langdistanse.
Hva må til av forberedelser for å få duene i skikkelig langflyverform
og hvordan forbereder du duene til langslippene?
Jeg setter duene i par tredje helg i mars og har hele tiden de 2 siste slipphelgene i tankene. Treningsgrunnlaget ligger i flagging av duene rundt slaget hjemme.Lange treningsturer er jeg ikke tilhenger av. Bedre med mange korte treningsturer en noen få lange. Grunnen til dette er risikoen for rovfuglangrep på duene er langt større en nytten av treningen. Hemligheten i å få duene i langflyverform er å ha duene topp motiverte med stadig å endre/justere systemet. Det er også en fordel at hunnene er på slipp hver eneste helg. Disse er sterkere enn hannene og tåler det. Bruk av peanøtter for å feite opp duene før langslipp er også en viktig faktor. Denne fettoppbyggingen må starte tidsnok noe som går ut over mellomdistansene.men man må velge,man får ikke i post og sekk.
Blir duene sendt to helger etter hverandre dersom den første helgen gikk greit?
Ja, ha duene på gang hele tiden.
Hvilke feil tror du vi andre gjør som ikke får duene hjem?
Jeg tror man må velge enten å satse på det ene eller det andre.
Naturlige systemet har en tendens til å ha en nedadgående motivasjonskurve i juli. I tillegg er det jeg kaller den enkeltes forings”filosofi” avgjørende. Mange gir duene formengde tilpasset kort og mellomdistanse, Disse duene er sjangseløse på langdistanse. Til slutt og ikke minst må langdistanseduene rendyrkes som langdistanse og aldri innkrysses med f.eks. mellomdistanseduer.
Det kan synes som interessen for langslipp er i ferd med å avta i vår Gruppe,
hva er etter din mening årsaken til dette?
Årsaken er klart at for få satser på langslipp og dermed for få får den fantastiske opplevelsen å få duer hjem fra langslipp.Det er dette som etter min mening er brevduesport og som må oppleves.
I tillegg er det det langslippene som avdekker essduer som igjen avdekker de beste avsduene. Kutter vi ut langslippene finner vi ikke de beste avlsduene og vi havner i en negativ spiral.Dette skjer og har skjedd i grupper på Vestlandet og det må jobbes hardt for å få snu utviklingen.Den ukritiske importen vi nå ser er helt ødleggende.Skal vi først imprortere duer må disse ha dokumentert evner med resistans og stayerevne for å passe i Norge.
Langdistanseentusiastene på Vestlandet har gått sammen i en langflyverklubb ,hvorfor ble denne stiftet og hvilke planer har langflyverklubben for sesongen 2003?
Langflygerklubben Vest-Norge ble stiftet i 2000 p.g.a. at tilbudet for langslipp i gruppene ble for dårlig.I tillegg skulle disse slippene legges i ferien som et ekstra tilbud for de som syntes slippsesongen i Norge var for kort.Langflygerklubben har vist seg å være en pålitelig arrangør av langslipp.
Sundsvall i 2000
Kristinehavn i 2001
Duvberg i 2002
I 2003 vil vi arrangere Duvberg 2. August.(Reserve Sundsvall 19.Juli)
Slippet er åpent for alle så de som er interessert bes følge med på
informasjonen på gruppenes slipptelefoner utover sesongen.
Vi takker Rune for at han ville dele sine synspunkter med oss og ønsker lykke til i sesongen 2003.