har mange meritter å vise til gjennom årene – i 2002 ble han nr. 2 til Norgesmesterskapet og nr. 2 NBFs langdistansechampionat. I tillegg vant han både championatet for voksne duer, mellom- og langdistansemesterskapet i gruppe 2, samt at han vant landsdelslippet fra Hudiksvall og tok de 3 første plassene til årets hann Ø/S I NBF

 

Steinar startet med brevduer i 1972 ved å låne 4 avlspar av Fabrystammen fra K.Quitz i TBK. I 1978 kjøpte han så to unger fra Lilla i Sverige (Landgren &Lagson) via T. Jørgensen. Disse var unger etter de kjente alvspar Invalied & Andrea og Dedrogen & Dominique, og de ble krysset inn på Fabryduene. Dette gav raskt uttelling bl. a. med 2288/82 som totalt hadde 42 gruppeplasseringer ( 3/4 Vermote & 1/4 Fabry). Senere ble det skaffet til veie duer fra Pilgaard i Danmark og blant disse var en hann 5802/84, som senere ble far til hele 8 gruppevinnere. Disse duene var 1/2 Jansen  og ½ 177 linja til Pilgaard ("gamle Fredrikshavner blodet").

Noen viktige blodfornyelser har det vært siden ,bl.a. en hunn unge fra six-boks paret til R. Lilleby i 1993 har betyd mye for dagens stamme. I 2000 ble det tatt inn 2 unger fra C. Schroevers i Holland (Jansen-blod) og de er Steinar godt fornøyd med. Sistnevnte duer ble kjøpt fordi Steinar ønsker å bli bedre på kort- og mellomdistansene. Steinar har alltid en plan med sine innkjøp. Disse blir krysset inn på hans gamle 1572/89 linje( Fabry/jansen/Matterne/Vermote). Sistnevnte due får vi si er slagets virkelige stamfar med mange fantastiske avkom. I dag har Steinar fremdeles 3 unger direkte fra stamfaren på slaget.

Steinar understreker viktigheten av å notere alt og holde god orden på linjeavlen, systematisk arbeid gir resultater.

Flyvesystem /trening/Motivasjon

Steinar har et avlslag med 8 avlspar, ett slag til ungduer + 6 naturlige par og 2 slag til 24enkemenner. Han tar vanligvis opp 30 til 35 unger hvert år.

Grunnfilosofien til Steinar er at voksne duer skal være med hver helg i slappsesongen hvis mulig. At gruppe 2 arrangerer kortslipp så å si hver helg gjennorn sesongen passer derfor utmerket. Enkemennene utgjør flyvereliten og disse kjøres hardt, men Steinar er veldig bevisst på å holde hurraøret oppe hos hannene, derfor kjører han ikke et standardisert opplegg. Samværet med enkehunnene varierer og tilpasses humør og behovet for motivering. Noen ganger slippes kun 3-4 hunner inn på slaget før slippet, andre ganger får alle eller ingen               møte hua før innsett. Hua skal vises når hannen kommer hjem fra slippet. For å opprettholde humøret blir hannene ofte sluppet ut med hunnene midt i uka til bading og "flørting".

Enkemennene trenes ikke i uka mellom helgene, da skal de ha ro, mens duer som flyver naturlig gjerne kan trenes midt i uka..

Hunnene fra de 6 naturlige parene blir brukt på de lange harde slippa, ingen slår hunnenes utholdenhet. Den beste redekondisjonen er 10-12 dagers gamle unger eller tilsvarende gamle egg. Hunner med nyfødte unger skal ikke på slipp- vent til etter de 7 første dagene er gått (slutt på due pappen).

Vanligvis trenes de voksne duene 7-8 ganger før sesongen begynner- maks 30km i en retning. Ungene derimot trenes intensivt 2-3 uker før slippsesongen i ulike retninger. Alle ungene er med på alle ungdueslipp hvis mulig. Å spare unger p.g.a. at de ser lovende ut el. Lign har Steinar dårlig erfaring med, og det samme gjelder senunger som sjelden blir gode flyvere, men kan evt. brukes i avl.

Åringer blir sendt opptil 500 km og bør være på 20% i et par slipp for å slippe gjennom nåleøyet og bli satt på enkemannsslaget

Daglige rutiner på slaget

Det skal understrekes at Steinar er en mann som bruker mye tid til stell av sine du gjennom hele året, og det gir resultater.

En vanlig dag i slippsesongen arter seg slik;

Kl.06:30 Slippes enkemennene ut, mens slaget gjøres rent og avføringen studeres for å holde øye med sunnhetstilstanden.

Kl.07:15 Hannene fores inn og de naturlige par + unger slippes ut og slaget rengjøres. Åpningen til innflyvningen settes på halv stilling slik, at unger og voksne kan gå inn å spise når de vil etter gjerne en times flyvning rundt slaget. Duene behøver ikke å fly fritt hele dagen

Kl. 15:30 De naturlige par + ungduene slippes ut igjen, mens slaget rengjøres og vannet skiftes.

kl.18: 00 Fores de naturlige + unger inn på slaget. Deretter fores enkemennene før de slippes ut.

De fores ofte flere ganger om kvelden.

I helgene får duene fly mer fritt ut og inn på slaget.

For/tilskudd/medisinering

Steinar forer i vanlig trau på gulvet og ikke i kassene. Det brukes for fra Natural og han blander selv sammen 3 basis blandinger; avls/flyvefor, ungduefor og dietfor. tillegg tilsetter han bygg og pellets (broiler 3). Mer pellets og avlsfor brukes under avlssesongen- ungene trenger rikelig med proteiner til sin vekst

Han mener det er viktig at duene til en hver tid har tilgang på et variert for, slik at de selv kan plukke ut det de mest trenger. Bygg brukes også i flyvesesongen- det holder orden på duemagen!

Grit og pickstein evt. skjellsand er alltid på slaget og 2 ganger i uka tilsettes Vispe­-min et vitamin/mineral pulver til foret. Utover dette gis ikke noe tilskudd.

Hvert år gis en kur mot gul knop på 1 kulls egg ellers ingen medisinering utover det som måtte være nødvendig for å behandle evt. sykdom. Her er det viktig å tillegge at Steinar er svært nøye med sitt renhold, det støvsuges også hver dag og slaget vaskes ned med klor 2 ganger i året og blåses da rent med trykkluft. Treflis og halm brukes på gulvet etter fjærfellingsperioden.

Sortering/Krav til dua

Steinar vil ha rolige duer på slaget nervøse individer blir raskt fjernet. Dua skal ha temperament og

Kunne forsvare sitt territorium. Et sterkt skjelett og en god muskulatur er en forutsetning. Yttervingen bør være så lang som mulig og han minner om at de 4 ytterste fjær er, selve "propellen". På lange slipp kreves en sterk og lang ytterving. Ungene skal som nevnt tidligere ha vært med på så mange av ungdueslippene som mulig, dernest blir de sortert etter fysisk byggning, lune og vitalitet, samt den erfaring han har med avlsparet de nedkommer fra. Et avlspar kan først virkelig kalles bra hvis 3 av 4, unger blir gode

ved sammensettning-av avlspar passer Steinar på at hannen/hunnen, ikke blir for like og bl.a. ser han da pa øyefargen og korrelasjonen. Nar nytt blod tas inn krysses dette med det beste blodet han har fra-før og avkommet må være like godt eller helst bedre enn de han har fra før ellers ryker alt ut igjen! Nye, duer/blod bør være minst 2 år før de kan evalueres skikkelig. Han mener du må vise litt tålmodighet med nye duer fra kontinentet da -det tar tid å avklimatisere seg og tilpasse seg våre forhold. Ta hensyn til de råd du får fra en selger - han/hun kjenner duene best!

 

Tips til nybegynnere

Skaff deg duer fra 2-3 gode slag i ditt eget distrikt og gi deg selv litt tid og tålmodighet, da gode resultater sjelden kommer raskt og av seg selv. Sørg for godt stell hele året og få god kontakt med duene. Pass på å ikke overfylle slaget, for mange duer gir sjelden gode resultater, det er bedre med få duer som du har en god kontroll med. Flyr du ikke godt med 20 duer flyr du neppe noe bedre med 40 duer.

 

Framtida!

Steinar understreker at vi må ta godt vare på kameratskapet innen brevduesporten, samhold og trivsel må tross alt være det viktigste. Gode resultater kommer av hardt systematisk arbeid over tid. Det kan Steinar selv skrive under på og få andre bruk vel mer av sin fritid på denne hobbyen enn han. Nå er han også i den heldige situasjonen at både sønnen og kona dyrker samme hobby.

Undertegnede og medlemmene av TBK kan skrive under på at Steinar foruten å være en ildsjel i sporten- alltid er hjelpsom og imøtekommen nar du spør om tips eller hjelp til ditt duehold. Gjestfriheten er stor i hans hjem og dessuten er han en helvetes god vaffelsteker!

st st st st st st