En stor overraskelse for de fleste Jonny Heimark Olsen ble

gruppemester i gruppe 5. år 2002

Jonny Olsen

 

Jeg begynte med duer i 1998 da var jeg 42 år gammel, hadde litt kjennskap til brevduesport fra ungdommen men har ikke drevet med noe konkurranse flygning tidligere.

Jeg fikk mine først dueunger fra medlemmer i Os brevdueklubb, særlig god hjelp og støtte fikk jeg av Gunnar Hatlelid.

Begynte først i 99 å delta på konkurranser i gruppen, da fløy jeg bare med sommerunger, noe som virkelig satte fart i konkurranseinstinktet, jeg vant nemlig ungduemesterskapet i gruppen foran kjente navn som Kåre Christiansen og Gunnar Hatlelid.

I 2002 slo duene til for alvor med følgende resultater i gruppe 5

Gruppemester

Mellomdistansemester

Kortdistansemester

Sprintmester

Essdue han nr 1 og 3

Essdue hun

Ungduemester nr.3

Sølvduevinner

Årsaken til denne gode sesongen er sikkert mange, noen hevder det er beliggenheten til slaget.

Selv har jeg tro på andre ting.

Jeg har tre forskjellige slag, avlslag med plass til 15 par. Et flygeslag til voksne duer med 25 redekasser og et ungdueslag.

Duene mine er mye ute, jeg er vel en av de første til å slippe ut om våren (hvis jeg har stengt i det hele tatt) litt av sjarmen med å ha duer er den frihetsfølelsen jeg får når jeg ser duene fly rundt huset. Har vel også begynt å trene duene før de fleste har sluppet ut duene sine for sesongen.

Trening ser jeg på som veldig viktig, jeg trener duene fra tidlig i april og hele sesongen, de duene som ikke er på slipp er på trening, har også en trening tirsdager i sesongen for alle duer så sant det har gått bra med de på slippene.

Det er ikke nødvendigvis så lange treningsslippene fra 2 til 5 mil alt etter som det passer.

I min jobb som lærer har jeg en del avspasering om sommeren så da passer det godt med noen dagsturer på fjellet hvor jeg trener enslipp, dette har for min del vist seg å gi resultater.

Jeg tilbringer også en god del timer i slaget for å se på duene. Tar ofte kaffe med for å sitte og studere duene i slaget.

I 2002 parte jeg sammen flygeduene slik at ungene var ca 10 dager gammel til det første slippet i mai mnd, jeg skilte da duene og jeg fløy stort sett bare huer på de to første slippene. Mens hannene fikk ta opp en unge hver.

Fra og med slipp nr. tre sendte jeg også hannene, dette resulterte i at jeg ble nr 1 og 2 på dette slippet.

Jonny Olsen

Mine beste duer.

Som tidligere nevnt var det vel en tilfeldighet at jeg begynte med duer i min alder. Men når det ført var slik at jeg hadde bestemt meg for å anskaffe meg duer så var jeg heldig som så en annonse i lokalavisen om en som skulle selge brevduer.

Jeg tok kontakt (Liljegren nr 3 i gruppe 6 i år) og skulle få komme ut å plukke ut noen avlspar.

Jeg falt for en ho due mye hvit i, og sa at den duen vil jeg ha, jeg fikk kjøpe dette paret samt et annet som jeg også likte, la bare vekt på utseende da jeg ikke hadde peiling på noen annet.

Jeg skulle jo trives med de nye duene mine og da må de jo være fine å se på.

Liljegren fortalte at dette er noe Fabry duer, men at han ikke hadde noe stamtavle på de.

Denne Fabry hoen har gjort det spesielt godt på alle utstillinger hun har vært med på og er mor til noen av mine beste flygeduer.

Blant annet 00-13110 som ble årets sprinter og nr.3 essdue hun 2001  

00-13095 essdue han og nr 2 essdue Vestlandet /Trøndelag 2002

(00-13095) er far til 01-17559 som ble nr 3 essdue han 2002

Jeg kjøpte også noen duer i NBFs avlsslag (Vermote/Deweert) som har avlet bra duer.

Etter dette paret har jeg 01-17544 som ble essdue hunn 2002.

00-13095 og 01-17544 har jeg flyttet over til avlsslaget, det er det eneste nye paret jeg har i år.

Det er vel først i år jeg har begynt å tenke på avlsarbeidet, tidligere har det gått på kvantitet og ikke så mye på kvalitet tror jeg.

Denne vinteren har jeg 30 avlsduer og 74 flygeduer, ut fra tidligere erfaringer forsvinner det masse duer for oss har på Vestlandet ,så jeg har klok averfaring (4år) bestilt 100 ringer slik at jeg kan sikre en god tilvekst. Har tenkt å sortere hardere slik at jeg sitter igjen med 50 flygeduer når sesongen er over.

joduer

Forberedelse til sesongen 2003.

Alle duene mine får Improver hele året i forskjellige mengder, i februar fikk duene også en kur med ronidazol dette er noe som de også får jevnlig i sesongen.

Av for bruker jeg Mariman sitt flyge, avls og ugduefor.

Duene har selvfølgelig tilgang på gritt og pikstein hele året

Fra jeg begynner å trene duene og til sesongen er ferdig får de også en gang for uken et brett med B.S. samt at de får hvitløk i vannet. 

Forventninger for kommende sesong.

Det er no februar mnd. flygeduene er ute og flyr, og jeg føler at alt er i rute. Hauken trener de slik den pleier på denne tiden av året, mens avlsduene ligger på egg.

Noen ringer og spør hvordan det går, har du duene ut, har du sett hauk. Jeg føler at etter suksessen i fjor er det flere som lurer på hva og hvordan jeg gjør det med duene mine.

Miljøet i gruppe 5 ser jeg på som meget bra, jeg føler at alle stiller opp for å hjelpe hverandre, noe vi ser etter alle de katastrofene som har vært med Mår på slaget til forskjellige medlemmene. Men en ting er klart, når sesongen starter og flygingene tar til da er vi alle konkurrenter, som vil gjøre det best mulig. I år er det vel min skalp som henger høyest vil jeg anta, dette er noe av det som gjør brevduesporten så spennende.

Vi er en kameratflokk som utveksler erfaring og hjelper hverandre høst, vinter og vår og konkurrerer om best mulig plasseringer om sommeren.