I fjor reiste  seks personer fra gruppe 8 på en busstur arrangert av Meldgaard Engros, dette var så vellykket at fire av oss deltok i år også. Vi reiste først ned og besøkte Peter Andersen, 266 Kvik. Her ble vi som vanlig tatt godt imot. God mat, og selvfølgelig masse dueprat. Peter har et stort flott slaganlegg og en stor deilig hage, hvor det også går høns og hester. Et lite tjern er det også på eiendommen, her planlegges det å ha noen ender gående. Tidlig neste morgen var det tidlig opp for å møte bussen,og resten av reisefølget som besto av noen flere nordmenn, mange dansker og vist nok også en svenske ?

 

Rudi Hendrikx

Rudi Hendrikx er veterinær med brevduer som spesialitet, dette innebærer at flyvesesongen er svært hektisk for hans del. Allikevel får han til å fly veldig bra med sine egne duer mye takket være foreldrene som tar seg av mye av det daglige stellet. R Hendrikx holder til i Limbourg distriktet og flyr mot 5000 duefolk. Hendrikx bor i den østlige delen av området noe som innebærer at han har lengst vei på  langslippene mens han på mellomdistanse slippene bor midt i klubbområdet.

Slagene er gamle og svært enkle, men Hendrikx ønsker ikke å bygge nye da de fungere så bra. En av de viktigste tingene med slagene mener Rudi er at de er frie for trekk. Duene er feks kun i voliere når de skal bade og mens det gjøres rent. I tillegg er volierene dekket av en spesiell duk som knuser vinden og dermed unngås trekk. Han har ca 120 unger fordelt på to slag, ungene kappflys på det naturlige systemet, unghannene opp til 330 km og unghunnene opp til 500 km. Hannene er først sammen med eldre hunnene men får unghunner når de kommer hjem fra slipp. For å få ungene fortrolige med folk brukes det en dukke i full størrelse som settes inn på slaget, samt ballonger som blåses opp I begynnelsen er duene skeptiske til dette, men venner seg fort til det og blir veldig fortrolige. Han mener også det er bra med mye sol på slaget, og at det nesten ikke kan bli for varmt, duene elsker varmen.

Ungene mørklegges, de har lys mellom 9.00 og 15.00, resten av tiden mørklegges slaget. Dette foregår helt fra avvenningen og fram til begynnelsen av juni. Som mange vil ha forstått praktiseres vinteravl, også på enkehannene. En ung hann vil før sin sesong som ettårs ha hatt ”3 reder” 1 som unge, et i forbindelse med vinteravl og et før sesongen. Dette bidrar til at de unge hannene er som voksne å regne.  Slaget rengjøres nøye, og før sesongen rengjøres slaget ved at det høytrykkspyles og tørkes godt. Duene er i denne tiden i volierer ( 4 uker). Dette bidrar også til å øke motivasjonen.

Om vinteren er duene ute en gang i uken eller en gang pr 14 dag. De får i denne perioden te og løkolje, men ingen medisin. Hendrikx har mange flotte premier å vise til. Nr 1 Chateauroux i klubben er årets beste. Denne duen ble etter all sannsynlighet solgt til Taiwan for 8000 euro like etter vårt besøk.

Nye det krysses nye duer inn får 2 år å vise sin verdi. Dersom de ikke viser verdi fjernes de.

Etter at vi hadde vært hos Rudi Hendrikx fikk vi et lite besøk hos Harry Peters. Fra dette slaget er det mange i Danmark som har hentet duer, og de flyr godt med disse. Peters har kun svært få duer igjen da helsen ikke tillater et stort duehold lenger. I det store flotte slaganlegget gikk det nå kun ca 25 duer og vi måtte nesten lete for å finne disse. De som er igjen er kun det beste og fremdeles får slaget mange flott plasseringer. Det er også kun de korte flyvningene det nå flys på. Selv om helsen er sviktende er Harry oppe hver dag i sesongen klokken fire for å slippe ut duene. Med så få duer på kortdistansen er sorteringen knallhard og dersom en due ikke har 10 plasseringer fjernes den. Slaget er også pinlig rent, det gjøres rent hver gang han er på slaget.....

Etterpå gikk turen til Erik Tollenaers, han har et relativt lite duehold, bla kun 16 avlspar.Det flys alle avstander med de samme duene og det flys godt på alle avstander noe som er veldig unikt i Belgia. Hans beste due har vunnet korte slipp og vært nummer 5 nasjonal fra Barcelona. I tillegg er ungdueresultatene også flotte. Han har bla. vunnet en bil i konkurranse med 12000 duer fra Orleans. Ungduene fordeles i mange små avdelinger og får bokser på gulvet. Dette gir topp motivasjon. Hunnene på dette slaget har veldig gode resultater. Disse sitter hele uken alene i eget slag, men når de flyr, flyr de inn i eget enkehunnslag som de kun ser når de kommer hjem fra slipp. Generelt er slagene enkle, duene trenger ikke luksus sier Tollenaers. Duen som ble nummer 5 nasjonal fra Barcelona fløy naturlig med en liten unge i redet.

Duene er overveiende Janssen duer innkjøpt for 15 år siden. Siden er det krysset inn Flor Engels, og nå er det innkjøpt langdistanseduer av Jan Aarden og Van der Weggen avstamning.

Det ble her handlet en god del duer og prisen var ”lav”, kun 125 euro. 

Dagen etter var det besøk hos Weijnands, det slaget jeg hadde størst forventninger til da dette er et slag som satser utelukkende på marathonflyvninger. Slaget har flere nasjonale vinnere fra Marseille ( 2 ganger), Soustons og Perpignan. Han har også vunnet Marathon mesterskap nasjonalt samt hatt flere topplasseringer i andre mesterskap.

De slippene det satses mest på er Barcelona, Perpignan og Marseille. De har da også stemplet duer i serier på disse lange slipp som andre stempler duer på korte slipp. Da det i år var utbrudd av hønsepest, ble det ikke fløyet Barcelona. Dette var nesten for en krise å regne. Barcelona er selve hovedpoenget med sesongen. De starter først med å stemple duer på slipp over 500 km. Kortere enn dette er kun trening. Det er 12 avdelinger med enkehanner med totalt ca 100 stk. Duene har ikke mye lys og slagene er ikke isolert. Flyveslagene befinner seg i loftet på det som har vært benyttet som fjøs. I tillegg er det en avdeling for unger ( 130 stk).

Det flys som nevnt med enkehanner, og hunnene vises normalt ikke, men redeskålen snus. På de aller lengste vises allikevel hunnene.  Ungene flyr kun 5 x 200 km, ettåringene flys til Bordeaux, 800 km og Marseille, 840 km. Eldre duer trimmes opp mot Barcelona, og før dette har de hatt 7-8 slipp, bla 3 x 500 km. I slippsesongen fores duene med en lett blanding, men de siste 5 dager før langslipp får de så mye de vil ha av en kraftigere blanding. Det gis også jordnøtter og småfrø. For å lette arbeidet legges hele avdelinger opp til å fly samme slipp. I felleperioden får de så mye mat de orker før foret tas bort. Mengden kuttes når de er ferdige med fellingen.

Duene er i utgangspunktet av Kuypers, Van der Weggen og Brackers avstamming men senere er Carteus og Florisonduer krysset inn. Også her ble det handlet en god del duer, prisen her lå på 300 euro.

Det siste slaget vi skulle besøke var Gommaire Verbruggen, et verdenskjent slag som ofte har besøk fra duefolk fra hele verden for å kjøpe duer. Her var det også flere slag i nabolaget og flokkene som fløy rundt var enorme. Det første som slo oss da vi kom var det enorme anlegget, ikke bare var slaget enormt, men hagen kan vel best beskrives som en park. Store plener, treklynger og selvfølgelig en stor dam med fisk. Verbruggen har solgt duer til mange slag, og det regnes at duene er basis hos tusener av mellomdistanse slag i Belgia. Han blir kalt ”den store avlsmester”. Og avlsavdelingen var også noe av det mest imponerende i slaget. Hele 40 par i separate avlsbokser. Noen av disse er i par hele året, dette er de eldste. Det flys med 50 enkehanner pluss noen enkehunner og da stort sett ettårige. Systemet er det tradisjonelle hvor hunnene vises 5-10 min. Her varieres det ofte for å øke motivasjonen, noen ganger settes kun en hunn i en enkehannsavd., andre ganger ingen. De ettårige hunnene får alltid se hannen før slipp, de sitter i en liten avd i uken. Duene trenes rundt slaget hver dag, og tas så inn i redeavdelingen. Det tas opp ca 120 unger til eget bruk og kjønnene skilles. I år hadde han 1.plass semi nasjonal Argenton som beste resultat. Før dette slippet bestemte Gommaire seg for at det var alt eller ingenting. En kurv med hunnene ble satt inn på slaget og alle hannene ble sluppet inn på slaget, resultatet tyder på at dette gav ekstra motivasjon. Etter slipp er duene ofte sammen til neste dag. På korte slipp stemples det ikke kun på mellomdistanse slippene. For 3 år siden valgte han å satse på de lange slippene, og da med Barcelona som hovedmål. Disse duene går i eget slag. I år var det også gode resultater på langslipp.

En av de beste duene er Klazkop. Denne vant i 1986 1. plass semi nasjonal Chateauroux  mot 10000 andre duer. Broren ble nummer 2 i samme slipp. 14 dager senere plasserte brødrene seg på samme måte fra Argenton. Disse er avlet på hans gylne avlspar. 2 år senere vant også enda en bror.

 

Etter dette besøket satte vi kursen for Jef de Wilder noe som har blitt en tradisjon for denne bussturen. Her ble vi som vanlig møtt med en stor gjestfrihet. Grillen var allerede varm og mye god mat og drikke var gjort klar. Som tidligere sto vi fritt til å kikke på duer i samtlige slag.

(Se ellers artikkelen om Belgia turen fra i fjor.) Det som ikke ble nevnt i fjor men som kan nevnes i år er om det ene slaget, her går det kun to hanner, disse har et svært anstrengt forhold til hverandre og har kasser i hver sin ende av slaget.   Disse er begge blant essduene i området år etter år. De motiveres ekstra med forskjellige måter å vise hunnene på, noen ganger settes kun hunnen til den ene inn noe som skaper en voldsom sjalusi. Det er ikke planlagt å sette inn, flere duer på slaget da dette kan ødelegge den atmosfæren som hersker.

Siste kvelden hadde vi en flott middag på hotellet hvor Jef de Wilder med kone var tilstede. Morgenen etter var det bussturen hjem, noe roligere stemning denne veien...