En Brevdue på besøk

Hva gjør du om det lander en brevdue hjemme hos deg?

En del personer har opplevd at det lander en due på taket eller verandaen deres. Siden brevduesporten er lite kjent, vet ikke de fleste hva de skal gjøre. Den mest elementære årsaken til at duen har hevnet nettopp her er at duen har vært med i et dueslipp eller trening. Grunnet dårlig værforhold eller atmosfæriske forstyrrelser kan duer komme på avveie og ha problemer med å finne den rette kursen hjem. Tilslutt blir de utmattet og søker seg til plasser det er mulig å finne mat og drikke.

Har man mulighet til å fange den, vil den faste fotringen i hard plast fortelle hvilket land den kommer fra. På den faste fotringen ser man også hvilket årstall den er født.

Dersom duen er norsk kan du selv finne duens eier via Norges Brevdueforbunds ringliste, her er en forklaring på hvordan du finner fram til duens eier via ringlisten.

Når du har funnet en due (død eller levende) ser vi helst at man fyller ut informasjon om duen. Dette kan du gjøre ved å trykke på linken under denne teksten, husk å merke med Funnet eller Savnet. Eller man kan skrive en mail til Norges Brevdueforbund og opplyse om duens ringnummer, på den ene eller andre måten vil eieren få beskjed om funnet.

Det man først og fremst skal gjøre med duen er å gi den rent vann. Den spiser som regel brød i biter, peanøtter uten salt, ris (tørr), havregryn, linfrø, solsikkekjærner, solsikkefrø og tørre erter. Men den er nok mest vant til mais, hvete, korn osv. om man skulle ha dette liggende. Frø/ kornblanding til villfugl/ tropefugl går også fint. Duene kan slå seg ned i flere dager, og det hender at de blir i flere uker. De må nemlig komme til krefter igjen for å bli sterke nok til til å fly hjem. Duene har forskjellig individuell trang til å søke seg hjem og dermed vil det variere sterkt fra due til due.

Skulle det dukke opp en utenlandsk due er sjansene små til at den reiser hjem med det første. Det er her viktig å komme i kontakt med folk som har brevduer slik at den har mulighet til å komme i form til hjemturen hurtigst mulig.

For å finne eier på norske duer kan du legge inn duens ringnummer i søkefeltene øverst på startsiden. 

 

 

Siste norske tilskudd i 086 "Bangsbo." 

Tekst og Foto: Anne-Karin Andersen

Team Hole består af Heidi og Gjert fra Bergen, tidligere medlem i Askøy Brevdueforening. Det var på sommerferie til Danmark i 2014 at familiebeslutningen om å flytte til Danmark ble tatt, og det var faktisk Heidi sin ide!

Duefar takket og bukket til kånemors forslag. Å få mulighet til å konkurrere med mange dyktige duemenn og mot tusener av duer, var en drøm. Nå kunne arbeidet mot etableringen i Danmark starte.

Kåre Christiansen 086 «Bangsbo» (tidligere Askøy B.F.) har vel hatt sin beste sesong nå i 2018 etter at han flyttet ned her til Danmark i 2005.

Litt endringer på luftingen på slaget og en varm sommer som ser ut til å ha passet Kåre sitt slag helt utmerket, pluss at han i år kun har konsentrert seg om langdistansen og brukt kortere distanser som oppladning til disse. Det er vel det hele vi får ut av ham på spørsmål om hva han egentlig har gjort anderledes i år.

Af Michael Larsen

På et tidspunkt efter sæsonen kom jeg i snak med Brian i forhold til at lave en artikel – i anledning af Brians fornemme DM-titel i 2018. At få lov til at skrive sådan en artikel, er selvfølgelig et tilbud, man ikke takker nej til, og jeg havde store forventninger til dette besøg.

Dels har jeg fulgt med i Brians resultater gennem de seneste år, og dels blev min interesse skærpet, da jeg i foråret læste Henrik Tagesens fremragende artikel om slaget – for øvrigt i Brevduen nr. 7/2018, skulle nogen have lyst til at genopfriske. Anledningen til Henriks artikel var på daværende tidspunkt Brians førsteplads til langflyvermesterskabet sport i 2017.

Med så store forventninger til et besøg, er der jo en chance for at blive skuffet. Det blev jeg IKKE, og besøget gav mange indtryk, som jeg vil forsøge at dele med læserne.

Pink Panda

026-12-0361 “Pink Panda” 2. OL-due Langdistanse Landsutstillingen 2018.

“Pink Panda” tilhører Atle Andersen, 086 “Bangsbo” (tidligere Askøy B.F.) og denne grislete hannen hadde en flott sesong i 2016 og ble 3. essdue langdistanse hanner i DdB

I 2017 tok han et steg opp og ble 1. essdue langdistanse hanner i DdB. For disse to gode flygesesonger ble “Pink Panda” på Landsutstillingen 2018 kåret til 2. olympiadue langdistanse hanner.

Tirsdag, 24 Mai 2022
04:05:56